h

Ook Venlo moet voldoen aan de wet, afdracht bij SP is heilig

21 juli 2010

Ook Venlo moet voldoen aan de wet, afdracht bij SP is heilig

afdrachtregeling Het gemeentebestuur is na enkele stevige brieven en dreigen met een gang naar de rechter eindelijk akkoord met onze afdracht. Dat wij daar een punt van maken en andere het niet begrijpen, zegt veel over de manier waarop veel politici in de samenleving staan.

Toen de SP aantrad tot de gemeenteraad moesten er allerlei formulieren getekend worden. Daaronder ook eentje waarop we konden aangeven naar welk rekeningnummer de raadsvergoeding gestort diende te worden. SP’ers storten hun vergoeding naar de partij. In januari 2010 bleek de gemeente te weigeren aan onze wens tegemoet te komen omdat ze “geen partij wilde zijn” terwijl raadsleden zelf mogen beslissen waarnaar hun vergoeding wordt overgemaakt, zelfs al is het een goed doel! Dit ‘meten met twee maten’ van de gemeente moesten we wel aanvechten.

Waarom maakt de SP zich zo druk om die afdracht?
Het antwoord is even simpel als duidelijk. De SP is een partij van veel actieve mensen. De mensen in de gemeenteraden, Provinciale Staten en in Den Haag storten hun, vaak riante vergoedingen vanuit deze organen, in onze landelijke partijkas. Van dat geld kan de SP haar overige leden behulpzaam zijn met bijvoorbeeld scholing en kunnen we de kosten voor het lidmaatschap zeer beperkt houden. Onze volksvertegenwoordigers tonen zo een stuk solidariteit met de eigen achterban. Want waarom zou maar een klein deel van de leden betaald krijgen voor haar SP-werk en al die duizenden andere SP’ers niet?

Veel partijen kennen in enige vorm een dergelijke afdracht echter heeft geen enkele andere politieke partij een afdrachtregeling die zo ver gaat als die van de SP. afdrachtregeling En hoewel enkele voormalige ministers (PvdA’ers die partijtje pesten) diverse pogingen hebben ondernomen om de afdrachtregeling zoals de SP die kent, verboden te krijgen, blijft onze afdracht staan als een huis. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft dit in april zelfs nog eens bekrachtigd, dit omdat meer gemeenten de SP tegenwerkten en niet wilden voldoen aan de wens om de raadsvergoeding over te maken op de rekening van de landelijke SP.

Beide SP-fractieleden in Venlo ontvingen laatst bericht van het gemeentebestuur dat ze alsnog instemt met de afdrachtregeling van de SP. Want Venlo weigerde ook, tot enkele keren toe. Pas nadat wij hen in een brief wezen op het VNG-bericht en dreigden met een rechtzaak, bonden ze in en gaven ze na zeven maanden strijd eindelijk toe dat ze fout zaten en tegemoet moeten komen aan onze wens. Een kleine maar belangrijke overwinning voor de partijdemocratie.

De afdrachtregeling zorgt er overigens ook voor dat de mensen die de SP afvaardigt als volksvertegenwoordigers, dat niet voor het geld doen maar gedreven uit idealisme. De vergoeding die onze eigen volksvertegenwoordigers krijgen is ruim voldoende. Een raadslid krijgt minimaal 25% van de vergoeding via de partij terug.
Volksvertegenwoordigers van de grootste steden zelfs 50%, en Kamerleden krijgen een partijvergoeding vergelijkbaar met het loon van een leraar. En daarmee raken we nog een gevoelige snaar, want waarom zouden volksvertegenwoordigers meer moeten verdienen dan het gros van de mensen die zij vertegenwoordigd?

Opinie in Volkskrant: "Regels SP zijn wettig en terecht"
Column Jan Marijnissen: "Machtsmisbruik door minister Ter Horst"
Advies VNG over geven van raadsvergoedingen
Regeling hierover in het Burgerlijk Wetboek (boek 6, artikel 116 lid 2)

U bent hier