h

Congres: tijd voor de grote schoonmaak!

25 april 2010

Congres: tijd voor de grote schoonmaak!

feest Gisteren was het partijcongres. 1200 SP’ers in de Amsterdam Convention Factory, waarvan de meesten, de afgevaardigden met stemrecht, elk weer 50 leden vertegenwoordigden. Bijna 400 wijzigingsvoorstellen voor het verkiezingsprogramma. Klinkt saai, maar zoals altijd lukt het de partij om er een prachtige dag van te maken, met een paar emotionerende en motiverende hoogtepunten.

Het SP-congres vond plaats in een historisch gebouw in Amsterdam: de voormalige fabriek van achtereenvolgens Werkspoor , Verenigde Machinefabrieken (VMF) en Stork. Een monument uit de periode van de industriële revolutie (1850-1900). Nog te zien aan het interieur, in gedachte ruik je de geur van machineolie en het zweet van de zwoegende arbeiders. De aanwezige SP’ers voelden zich er dan ook meteen thuis.

hal Links zijn nog duidelijk de buizen, pijpen en vertakkingen zichtbaar.

Het congres begon met het aannemen van de kandidatenlijst. Emile Roemer is nu officieel lijsttrekker. In een motie pleitte senator Eric Smaling (die zijn carrière als standup comedian is misgelopen - nou ja, hoogleraar is natuurlijk ook aardig) voor een kernwapenvrij Nederland en dan de wereld. De twintig B61-kernbommen die in Volkel liggen mag Obama snel komen ophalen. De motie was tegelijk een eerbetoon voor Kamerlid Krista van Velzen die daar zoveel voor doet, en binnenkort in New York er op gaat toezien dat minister Verhagen zich houdt aan de eerder in het parlement aangenomen SP-motie.

Alexander Vervoort SP-Venlo-afgevaardigde Alexander Vervoort (rechts) spreekt namens 7 SP-afdelingen het partijcongres toe en verdedigt 2 moties van zijn hand.

En dan stapt Jan Marijnissen het podium op voor een programmaonderdeel dat niet op de agenda stond. Waar andere partijen bobo's te gast hebben, hebben wij echte gasten namelijk de mensen die er echt toe doen: de postbode, de thuiszorgwerker, cateraars en schoonmakers. Marijnissen interviewt ze: een vrouw die post bezorgt. Sinds de post is geprivatiseerd is haar inkomen gedaald, ze krijgt 6 eurocent per adres, en omgerekend komt dat neer op 4 euro per uur, en dan moet de belasting er nog af. En dat terwijl ook de service steeds verder achteruit gaat, er zijn steeds minder brievenbussen.

Marijnissen Christine Monk-Simon is schoonmaker in het Sophiaziekenhuis in Rotterdam. Zij strijdt al maanden voor respect en een fatsoenlijke cao.

Twee mannen uit de catering. Bijna alle bedrijven ‘outsourcen’ alles wat niet bij hun ‘corebusiness’ hoort, dus de catering wordt - bijvoorbeeld door Heineken - uitbesteed aan een onderaannemer. Gevolg: hun loon is met 70% achteruit gegaan.
Een vrouw uit de thuiszorg. Ook daar de marktwerking. Veel vrouwen die in de thuiszorg werkten vallen nu onder de schoonmaak CAO. Gevolg: minder verdienen en hun pensioen kwijt. Maar veel keuze hebben ze niet, als ze nog wel aan het werk willen blijven. Maar dit kunnen we waarnemen: er zijn steeds meer mensen die met hun werk niet meer boven het bestaansminimum uit kunnen komen.

werkers

En dan de helden van de dag: de schoonmakers. Een vrouw vertelt dat ze ’s ochtends van zes tot negen werkt, en dan ’s avonds nog eens een keer van half zes tot kwart voor negen. De schoonmakers zijn heel moeilijk te organiseren, omdat ze elkaar nauwelijks tegenkomen en op lastige uren werken, ’s ochtends voor de bedrijven open gaan, en ’s nachts. Maar nu is het toch gelukt: de schoonmakers hebben de staking gewonnen, en meer dan dat: ze hebben er voor gezorgd dat mensen beseffen dat ze bestaan, en dat ze nodig zijn.
Mede door de ‘organizers’, de mensen van bijvoorbeeld FNV Bondgenoten, die zich inzetten om de macht op te bouwen aan de onderkant. Ron Meyer is zo’n ‘organizer’ die zich vanuit FNV Bondgenoten heeft ingezet, en trots is op zijn mensen: “ze hebben gevochten als leeuwen”, en hij krijgt van Jan Marijnissen de gouden tomaat (hoogste SP-onderscheiding) opgespeld. Een staande ovatie voor deze mensen want hier doen we het voor, hier ben je socialist voor.

100424ronmeyer2 Ron Meyer (rechts) samen met schoonmakers, postbezorgers, cateringwerkers en thuiszorgwerkers

En dan nog een moment dat de emoties raakte. Een film met beelden van Agnes Kant, wat ze gedaan heeft in de afgelopen jaren, onvermoeibaar. En dan is ze er opeens zelf, naar binnen geglipt in het donker, en opnieuw: iedereen staat op voor haar, en aan de ovatie lijkt geen einde te komen, en ze staat daar en we zien dat ze het nog maar net droog houdt. AGNES BEDANKT!!!

Agnes Kant

Toen kwamen de bijna 400 wijzigingsvoorstellen in stemming. Eerder hadden de indieners ze in een discussieronde al verdedigd en was het aantal amendementen al aardig uitgedund omdat veel ervan door de commissie zijn overgenomen. Daarna werd het verkiezingsprogramma helemaal in stemming gebracht en met overgrote meerderheid aangenomen!

stemmen

De Rood-jongeren stormden even het podium op en overvielen verkleed als 'boeven' Cohen, Pechtold, Halsema en Rutte de aanwezigen vanwege het afknijpen van de studiebeurzen: "Laat jij je beurs stelen?" Ook tegen het afschaffen van de studiefinanciering? Teken dan nu de petitie op www.stufimoetblijven.nl en help mee in de strijd voor toegankelijk onderwijs!

SPic 'n SPan
Muziek was er natuurlijk ook, de hele dag van ons eigen dweilorkest 'SPic 'n SPan', en als afsluiter natuurlijk Bob Fosko met als verrassing rapper Extince.
dsgsdgsg

Het beste werd bewaard tot het laatst: een stevige toespraak van onze net benoemde lijstaanvoerder Emile Roemer: "Het gaat nu niet meer om de hoofddoeken maar om de poetsdoeken, wat nu vooral nodig is, is een antwoord op de crisis, en wat daarbij het allerbelangrijkste is, dat de sociale zekerheid voor de mensen onderaan de maatschappij gewaarborgd wordt."
Roemer
Roemer: "CDA, PvdA, VVD zijn verantwoordelijk voor de huidige staat van het land. Bij de PvdA gaapt er altijd een groot gat tussen woord en daad. De verkiezingen gaan niet over wie de premier mag leveren maar wie het beleid maakt." Hij steekt een 'gevulde hand' uit naar Cohen: "Een sociaal programma realiseer je niet met rechtse vrienden."
Een stem op de SP telt maar liefst vier keer mee:
Je maakt de SP sterk
Je trekt de PvdA naar links
Je stuurt Balkenende uit het Torentje
En je laat de VVD er niet in.

Op naar 9 juni: Het is tijd voor een grote schoonmaak!

poetsvrouwen Tijdens het slotoptreden liepen een paar ‘vrouwen’ de vloer te poetsen geheel in stijl met onze slogan op de achtergrond.

(tekst en foto's: Anja Meulenbelt, Ron van Zeeland, Alexander Vervoort)

24-04-2010: Roemer: 'Het is tijd voor de grote schoonmaak'
24-04-2010: Schoonmakers: 'SP, bedankt voor de steun!'
24-04-2010: Emile Roemer vanaf nu aan het roer bij de SP (plus gehele kandidatenlijst)

U bent hier