h

Buurten in Velden-noord

23 april 2010

Buurten in Velden-noord

Buurtonderzoek Vandaag is eigenlijk een van de eerste echte warme dagen van 2010 en wat doet dan de SP? De wijk in! Ditmaal stond Velden op het programma met name het gebied in de omgeving Oude Heerweg. Een mooie woonlocatie zo lijkt het, ingeklemd tussen een smalle strook weilanden en de Maas aan de westkant en de dorpskern aan de oostkant. Maar al bij binnenkomst zien we dat niet alles zo mooi is als het lijkt.

In oranje verf staat er “Seig Heil” gekalkt op het wegdek. In dezelfde kleuren enkele andere ondefinieerbare dingen. Blijkbaar is een groepje kladderaars actief met te weinig kennis van de geschiedenis en in ieder geval met de behoefte aan een paar goede lessen Duits.

23-4-2010 buurten Velden 1 Ook muren zijn hiermee ontsierd. Baldadigheid of is er meer gaande?

Na deze waarnemingen is het goed toeven in het zonnetje en geven de mensen in Velden ruimschoots aan hoe zij in de wijk staan, en waarover zij tevreden en wat minder tevreden zijn. De eerste indrukken zijn zeer positief. De problemen lijken zich te beperken tot een lastige locatie waar vaak busjes minder validen laten instappen waardoor gevaarlijke situaties ontstaan en, let op raadslid Jos Hoezen van de VVD, de hondenpoep in de speelveldjes. Natuurlijk nemen we de viezigheid van hondenpoep zeer serieus maar de racistische graffiti doet vermoeden dat er meer vuiligheid in deze omgeving weggepoetst moet worden.

Want er spelen enkele serieuzere zaken. Een in 1999 nieuw in de wijk gekomen gezin uit het voormalige Joegoslavië geeft aan dat zij eigenlijk niet buiten durven te zitten omdat ze al meerdere malen stenen over de schutting hebben geworpen gekregen. De mensen spreken opvallend goed Nederlands maar geven gelijk aan dat het lezen van de taal veel lastiger is. De SP’er aan de deur krijgt dan ook direct een briefje onder de neus geduwd waar wat tekst op staat inclusief het logo van de politie. De inhoud van het briefje is echter duidelijk niet van ‘oom agent’ afkomstig en snel wordt een en ander verduidelijkt. Het toont weer eens aan dat niet alleen het spreken van de taal maar ook deze kunnen lezen én begrijpen belangrijk is.

23-4-2010 buurten Velden 4

Niet ver van dit adres komt de SP een mevrouw tegen die klaagt dat vanuit Arcen en Lomm doorlopend “die andere mensen” worden geplaatst in deze wijk. Wat met die andere mensen bedoelt wordt zijn buitenlanders. Even later valt de term "klein Chicago”. Is hier sprake van doorlopende gespannen situaties, mislukte integratie en gebrek aan acceptatie of zijn er structureel problemen in deze buurt? Omdat de meeste buurtbewoners eigenlijk wel tevreden zijn met de wijk, lijkt het laatste niet het geval. De vinger krijgen we jammer genoeg niet op de zere plek. Toch enkel incidentjes en ongenoegen door onbekendheid met elkaar?

Toch behoorlijk wat bewoners benoemen hangjeugd als een probleem. Een enkeling spreekt van een jeugdbende. Die jongens zijn, als je ze alleen spreekt, best aardig zegt een bewoner maar in een groep is het een bedreiging. Hier lijkt de kern van een probleem te liggen; jeugd die van rondhangen langzaam op aan het schuiven is naar “bendevorming”. Ingrijpen lijkt vereist, door politie, woningbouw, scholen en natuurlijk ook de politiek. Misschien toch maar eens de caravan van de politie gebruiken en samen met de woningbouw de bewoners uitnodigen voor een bak koffie, een goed gesprek en samen de zaak aanpakken. Niet alleen klagen over die gasten maar ook zelf aanspreken nu het nog kan.

23-4-2010 buurten Velden 3

Op verschillende brievenbussen zit nog de actiesticker van weleer “Arcen, Lomm en Velden bij Venlo dat nooit”. Met de vraag wat is er nu veranderd sinds de gemeente bij Venlo is toegevoegd, kan men nog geen zinnig antwoord geven. Op dit moment is er nog weinig van te merken.

Enkele mensen maakten zich terecht druk om de seniorenhuisjes die gesloopt worden. Deze staan er 25 jaar en de bewoners kregen te horen dat ze er uit moeten maar intussen is de sloop met twee jaar uitgesteld maar staan er al wel enkele dus onnodig leeg en dat terwijl er behoefte is aan zulke woningen?! Erger nog, op de plek van deze huizen komt hetzelfde type terug maar dan tweelaags...
23-4-2010 buurten Velden 5

Ook zo'n vreemde: Achter de Oude Heerweg liggen de uiterwaarden van de Maas met een dijk die de woningen beschermd tegen hoog water. Maar deze dijk mag niet opgehoogd worden bij een overstroming, ook niet met zandzakken. Het bekken is aangewezen als opvanggebied bij hoog water. Dit betekent dat er hier nauwelijks huizen verkocht worden en de waarde flink daalt...

Tja en dan nog die scheef liggende stoep, achterin de rij met woningen wat toch een beetje verstopt ligt die na werkzaamheden jaren geleden weer netjes door de gemeente zou worden aangelegd, maar wat nog steeds niet is gebeurd. Wel vooraan maar niet op het einde van de straat. Beetje vreemd maar zeker ook gevaarlijk voor de schuifelende ouderen in die straat.

23-4-2010 buurten Velden 2 In gesprek met de voorzitter van de kersverse dorpsraad Velden.

De SP houdt een goed gevoel over aan het buurten in deze wijk. We hebben ook veel positieve mensen gesproken en we weten dat we deze wijk in de gaten moeten houden. Met name de nieuwe dorpsraad die net is begonnen geeft aan dat men in Velden de zaken serieus op zich neemt. Niet afglijden maar stevig in de schoenen staan, met de kop in de frisse wind.

Buurtonderzoek: De SP wil graag weten wat er speelt in uw straat. Lees de enquête en vul hem in.

U bent hier