h

Snel Euregionaal smogalarm

9 februari 2010

Snel Euregionaal smogalarm

smog Er moet zo snel mogelijk een Euregionaal smogalarm komen. Dat vindt de SP in Provinciale Staten van Limburg. In België is een algemeen smogalarm afgekondigd maar hier is schijnbaar geen vuiltje aan (in) de lucht. Stopt smog bij de grens?

Directe aanleiding voor de oproep is het alarm dat in bijna heel België is afgegeven. Auto's mogen daar op de snelweg maximaal negentig rijden om de concentraties fijnstof in te perken. In Limburg waren de die concentraties de afgelopen dagen regelmatig ook fors te hoog.
Gedeputeerde Noël Lebens (CDA) liet vorige week nog weten dat er mogelijk in 2012 een gemeenschappelijk smogbeleid komt. Maar, dat vindt de SP dus veel te laat.

Limburg zit ingeklemd tussen talrijke (zware) industriegebieden in het Ruhrgebied, Luik, Rijnmondgebied en Brussel/Antwerpen. kolencentrale Dit zorgt regelmatig voor verminderde luchtkwaliteit, luchtverontreiniging en smog. Daar komt bij dat de regio Venlo er zelf ook een schepje bovenop doet met haar snelwegen, fijnstof en uitstoot (landbouw, kassengebied en industrie).
De afgelopen jaren bleek Venlo steeds gespaard want allerlei cijfers gaven aan dat - als door een wonder - onze regio geen luchtproblemen zou kennen. Of zijn dat de gemanipuleerde cijfers die onder meer de aanleg van de A74-autosnelweg mogelijk moeten maken, die er ook voor zorgen dat er in de regio Venlo geen smog aanwezig is? Flauwekul natuurlijk; ga eens op de Postflat staan en kijk naar de omgeving die ook nu bedekt is met een vreemde grijze nevel: smog.

Hoog tijd om de situatie serieus te nemen, deugdelijke metingen te verrichten en wanneer nodig ook hier een smogalarm af te kondigen. Het gaat immers om de volksgezondheid.

U bent hier