h

Zorgen megastallen ook voor megaziektegevallen?

21 december 2009

Zorgen megastallen ook voor megaziektegevallen?

Foto: AutoCCD
 Gekke koeienziekte, mond- en klauwzeer, varkenspest, vogelgriep, blauwtong, het geel, sars, vogelpest, varkensgriep en dan nu Q-koorts. En dat allemaal binnen vijftien jaar, een gemiddelde boer zou radeloos worden, de angst onder de bevolking zit er dik in. Waarom is de (pluim)veestapel zo vatbaar voor deze ziektes? Ligt het aan de bio-industrie?

 

Boos was burgemeester Bruls, boos vanwege het feit dat de informatie over de zich steeds verder verspreidende Q-koorts en de bestrijding daarvan niet of nauwelijks met hem en zijn collega-burgemeesters was besproken. “Ik zal de regie nemen als dit nodig is”, zo tekende de krant op uit de mond van de vastberaden eerste burger van Venlo. Het is goed dat deze burgemeester en voorzitter van de veiligheidsregio Noord-Limburg zich druk maakt over deze zaak, maar is het niet allemaal een hoog boter op het hoofd gehalte? De SP pleit voor een andere kijk op de landbouw dan het oeverloze “meer, meer, meer” van vandaag de dag.

 

De Q-koorts lijkt de vervanger van de Mexicaanse griep als het gaat om de volksgezondheid. Begon deze laatste zijn opmars door de wereld als varkensgriep, de Q-koorts lijkt een grote voorkeur te hebben voor schapen en geiten.
Natuurlijk kun je een virus en een bacteriologische besmetting niet met elkaar vergelijken, maar de gevolgen voor de samenleving kunnen in beide gevallen ingrijpend zijn. Ziekten als de Q-koorts en griep zijn natuurlijk nooit helemaal uit te bannen en daar waar de mensheid de ene ziekte succesvol lijkt te hebben bestreden, daar steekt de volgende haar kop al weer op. Vaak als plaatsvervanger van de door mens uitgebannen ziekte.

 

Tot zover is er weinig nieuws onder de zon en is het een zaak van de wetenschap en gezondheidsdiensten. geiten opgesloten We zien echter een vreemd fenomeen in onze samenleving. We verwijten net als Bruls overheden van alles, maar verwachten wel dat we straffeloos duizenden varkens, kippen, koeien en geiten in megastallen als productieartikel kunnen neerzetten!
Het beleid om jarenlang antibiotica te vermengen met het voer van dieren heeft een uitwerking op de ziektekiemen gehad en hen, nagenoeg, resistent gemaakt. De Q-koorts is in Nederland al langer aanwezig maar vanaf 2007 lijkt de ziekte een stevigere voet aan de grond te krijgen. Voor 2007 hadden we jaarlijks ongeveer 15 zieken met Q-koorts, maar de teller staat dit jaar al op 2220 bevestigde gevallen en 118 vermoedelijke.

 

Natuurlijk heeft Bruls gelijk als hij zegt deze nieuwe bedreiging voor de volksgezondheid snel en effectief te willen aanpakken. Maar als hij echt eerlijk is dan doet hij ook iets aan de oorzaak van dit soort problemen namelijk de (mega)stallen met massa’s opeengepakte dieren, te beginnen in zijn eigen veiligheidsregio Limburg-Noord.

 

De SP pleit al langer voor een terughoudendheid als het gaat om de enorme dierenbedrijven die men wil plaatsen. En hoewel men met onderzoeken zwaait van de GGD als het gaat om fijnstof, men kan niet ontkennen dat het risico op besmetting met ziekten als Q-koorts bij meer dieren in dezelfde stal toeneemt. Cartoon NGB Stop met de bouw van megastallen en megakassen, tenslotte gaat wat voor dieren geldt ook voor het groen in de kassen op. Houdt de landbouw in ere en ga gewone gezonde boerenbedrijven niet verjagen van hun vertrouwde grond om met het grote geld megabedrijven neer te zetten met alle gezondheidsrisico’s van dien. Misschien kan Bruls ook daar meedoen om de regie te pakken die hij zo graag heeft.

 
Bekijk ook:

U bent hier