h

Vragen over zonreis Marokkaanse jeugd en politie (nieuws en een verslag)

6 oktober 2009

Vragen over zonreis Marokkaanse jeugd en politie (nieuws en een verslag)

Costa Brava
Vanuit de media hebben wij vandaag berichten gelezen over een reis die, zoals het staat verwoord, lastige Marokkaanse jongeren samen met de wijkagent en de jeugdagent hebben gemaakt naar de Spaanse Costa Brava. Dit roept natuurlijk vragen op en dus tijd voor een onderzoekje.

In de reacties op deze berichtgeving op de website van het Dagblad de Limburger/ Limburgs Dagblad van vanochtend valt ook te lezen dat deze reis door de betrokken personen uit eigen zak is betaald.

Omdat dit soort onderwerpen zonder enige nuancering tegenwoordig ook een politieke lading krijgen heeft de SP korpschef Rookhuijzen van de poilitie Noord- en Midden-Limburg om antwoord verzocht op de volgende vragen:

1. Klopt de berichtgeving omtrent deze reis als het gaat om deze jongeren en de wijk en jeugdagent?
2. Wat was het doel van deze reis?
3. Hebben de betrokken personen deze reis zelf bekostigd?
4. Indien deze reis niet volledig zelf door de betrokkene is, is deze reis dan ten koste gegaan van publieke middelen en zo ja welke?

De SP hecht eraan om in dit verhaal vroegtijdig duidelijk te hebben wat de waarheid is vandaar ons directe verzoek aan de korpschef.
De SP afdeling deelt in dit kader deze informatie ook met onze SP-Tweede Kamerfractie.


Update 06-10-2009: De wijkagent van Tegelen reageerde op onze vragen dat hij niet met de jongeren is weggeweest naar Spanje. Wie wel weet hij niet, dat horen we nog. Het artikel op de website van de Limburger klopt dan alvast niet helemaal... Wordt vervolgd.


Update 07-10-2009: Vanmiddag van de politie zelf het verlossende woord gekregen. Conclusie: een storm in een heel oud glas water...
Districtschef Gräeve was vandaag bereid de zaak uit de doeken te doen en belde de SP om antwoord te geven op onze vragen. Hierbij een verslag:

De betreffende jongeren bleken al in 2007 onder de hoede te zijn van welzijnsstichting Wel.Kom. Het zijn jongeren van Marokkaanse en Somalische afkomst die rond hingen bij de Frankenstraat in Steijl, in de periode 2005-2007 waren er veel klachten van overlast door hun gedrag.
Om die klachten weg te nemen staken Wel.kom-jongerenwerk, politie en de wijkraad de koppen bijeen om een oplossing te bedenken. Gezamenlijk vatten ze het plan om de jongeren voor zich te winnen. In ruil voor een half jaar geen overlast, mochten de hangjongeren aangeven wat ze graag als groep wilden doen, als positieve bijdrage aan de maatschappij. De jongelui bedachten zich geen moment en dienden een verzoek in tot het mogen bijwonen van een voetbaltoernooi in het Spaanse Lloret de Mar.
Wel.kom zag wel wat in het plan en kreeg twee jeugdagenten mee in het idee om er een reisje van te maken waarbij ook onderling eens gesproken moest worden over hoe nu verder met de hangjongeren. Twee agenten zijn ingegaan op het idee en gingen samen met een jongerenwerker en de 15 hangjongeren met eigen auto's op weg naar Spanje.

Geen vakantietrip maar een reeks serieuze gesprekken om de problemen op de Alland de kop in te drukken. Onderweg veel gespreksstof en tijdens het verblijf in Spanje net zo, de mannen waren tot elkaar veroordeeld, leerden elkaar beter kennen en begrepen dat hun gehang in de Frankenstraat voor veel omwonenden als overlast werd beschouwd, mensen waren bang voor hen. Tijdens de trip was niemand 'in functie' maar juist als mens aanwezig en dat versterkte de band, men sprak op hetzelfde niveau.
De jongeren hebben hun voetbaltoernooi gespeeld, werden glorieus laatste en vertrokken terug naar Steijl met opnieuw veel gepraat onderweg.
Dit project werd grotendeels bekostigd door het jongerenwerk, iedereen die meereisde betaalde de helft van de kosten. Dat komt neer op z'n 400 euro de man. Dit eenmalige project a 2000 euro leverde op dat de overlast verdween, jongeren, agenten, jongerenwerk en wijkraad elkaar bij naam- en toenaam aanspraken, de jongeren allemaal gingen studeren en de wijk haar rust weer vond.

Een reportage van dit project stond 11 juli 2009 al eens in de Telegraaf. Tijdens een jongerendebat in Tegelen op vrijdag 2 oktober kwam het weer eens ter sprake, wat leidde tot een internetblog waarna veel partijen -waaronder de SP- zich afvroegen wat er werkelijk aan de hand was. Niet gehinderd door enige behoefte aan onderzoek pikten lokale en landelijke media en de VVD, PVV en PvdA dit verhaal op en kwam een verdraaide versie over de bühne. De SP stelde als enige direct vragen aan de politiechef die het project kende. Na zijn uitgebreide verhaal vandaag aangehoord te hebben kan de conclusie enkel zijn dat de hele mediahype een storm in een glas water moet zijn. Wederom blijkt dat zonder gedegen onderzoek je alle recht van spreken verliest. Wie kan politici die de kranten na papagaaien nog vertrouwen?

Betreffende het project valt er nog van alles over te zeggen maar 1 ding is duidelijk; voor iedereen is het een succes gebleken. De vraag blijft of dit altijd werkt, of het wel een goede methode is, een beloning voor slecht gedrag... Aangezien het project tot nu toe eenmalig is geweest, hoeven die vragen voorlopig niet beantwoord te worden.


06-10-2009: Weblog Dagblad de Limburger: "Met de politie naar Spanje"

U bent hier