h

SP boekt kleine overwinning

4 juni 2009

SP boekt kleine overwinning

stemmers bedankt "De gevestigde partijen, CDA, PvdA en VVD zijn afgestraft voor hun pro-Europese koers van de afgelopen jaren.” aldus fractievoorzitter Agnes Kant na de doorkomst van de definitieve prognose. De SP behoudt twee zetels in het nieuwe Europees Parlement, maar stijgt wel in stemmenpercentage. Kant: “We hebben opnieuw gewonnen. Niet met de klappers die we gewend zijn, maar het is dankzij onze jarenlange inzet dat tijdens deze verkiezingen zoveel partijen zoveel kritiek hebben gegeven op de koers van Europa.”

Ook via deze weg bedanken we alle SP-stemmers voor hun steun en vertrouwen!!! Daarnaast feliciteren we natuurlijk de andere winnaars van deze verkiezingen.


De landelijke uitslagen zijn nog niet helemaal duidelijk want er worden nog steeds stemmen geteld. In Venlo en Arcen&Velden is de uitslag inmiddels wel bekend:

Venlo: Opkomst 31,9 %
partij 2009 - 2004
CDA 26,5 - 43,8
PvdA 9,1 - 20,4
VVD 9,0 - 10,0
GroenLinks 6,4 - 5,9
SP 6,8 - 5,3
CU-SGP 0,8 - 0,5
D66 6,2 - 2,9
PvdDieren 2,4 - 2,1
PVV 31,1 - --

Arcen en Velden: Opkomst 38,5 %
partij 2009 - 2004
CDA 40,2 - 54,0
PvdA 7,3 - 16,4
VVD 7,9 - 8,4
GroenLinks 4,5 - 4,5
SP 4,8 - 4,0
CU-SGP 0,8 - 0,4
D66 6,3 - 2,5
PvdDieren 2,0 - 1,2
PVV 24,8 - --


Commentaar op de uitslag
Misschien doordat er minder zetels te verdelen zijn blijft de SP op het huidige aantal van 2 zetels steken. De winst van D66 en PVV is daar ook oorzaak van. D66 als partij die het allemaal geweldig vindt wat de EU doet en liefst nog meer-meer-meer wil, en de PVV als protestpartij die zegt waar het op staat maar tevens een wolf in schaapskleren is want niet meer dan een samenraapsel van gejatte ideeën (veel van de SP) in een lekker klinkende verpakking terwijl de eigenlijke boodschap keiharde rechtse politiek is van versobering, asociaal beleid, smijten met geld voor rechtse feestjes, zoekend naar zondebokken en afschuiven van problemen.

Keerzijde van de PVV
Dat veel mensen vandaag op de PVV stemden is een logische keerzijde van het negeren van de wensen van de mensen maar vooral een proteststem tegen alles wat 'Haags' en Europees is. Dit geeft wel aan dat mensen dit Europa en deze regering niet zien zitten en daarin denkt men hetzelfde als de SP. De PVV scoorde overal als een tierelier en dat verdiend een welgemeende felicitatie. Maar daarbij hoort ook de vervolgvraag of de PVV de torenhoge verwachtingen kan waarmaken. Komt ze bijvoorbeeld in Venlo met een lijst en programma? Ze zijn het bijna aan zichzelf verplicht nu ze 31,1 procent van de stemmen binnen haalden. We zullen zien of de PVV die stap durft te nemen en vooral wat er te verwachten is van een lokale PVV.

stemmen potlood

De voormalige 'grote drie' verliezen terecht
De kiezer heeft gekozen en heeft het CDA, VVD en vooral de PvdA afgestraft voor hun huichelachtige opstelling, valse beloftes en nepkritiek op zaken waar ze zelf verantwoordelijk voor zijn. D66, die hetzelfde doet, werd beloont met een overwinning maar dat ligt enkel aan het feit dat zij op rechts een accepteerbaar alternatief zijn voor de andere conservatief-liberale partijen.
Partijen als CDA, VVD en PvdA namen tijdens de campagne vele beloften van de SP over. Geen bemoeienis met onze publieke sector, minder regels voor de kleine ondernemer, minder rondpompen van geld en het verminderen van de Europese landbouwuitgaven. “Sinds de grondwetcampagne in 2005 zijn de partijen snel euro-kritisch geworden. Tot nu toe vooral in woorden. Wij zullen ze aan hun beloftes houden.” aldus Agnes Kant.

De situatie hier
Ook in Venlo zien we zo'n kopieergedrag, lokale afdelingen en partijen nemen steeds meer gebruiken van de SP over maar het blijft bij een moeizame kopie. De SP gaat door op de bekende weg van de constante campagne door mensen in hun wijk onze bekende vragen voor te leggen wat er goed gaat en beter kan. Bij de SP staat immers de mens centraal en niet zoals bij de andere partijen geld, macht, invloed of stemmen trekken.
Op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen in november stellen de SP-leden eerst op 30 juni de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma vast. Daarvoor en daarna blijven we doen wat we altijd doen; de buurt in, praten met mensen, zoeken naar alternatieven en constructieve oplossingen voor problemen om de nieuwe gemeente Venlo socialer, menselijker en beter te maken.
Bent u het met ons eens? Overweeg dan eens om lid te worden. Blijf niet mokkend aan de kant staan, help mee bij de SP, word lid.

Nu is de tijd! Word lid van de SP!
Een nieuwe koers voor Nederland

U bent hier