h

Bijdrage SP aan hoorzitting over aanpak kredietcrisis in Venlo

3 juni 2009

Bijdrage SP aan hoorzitting over aanpak kredietcrisis in Venlo

Eurobiljetten Vanavond was in het stadhuis voor de gemeenteraad de hoorzitting 'Lokale aanpak recessie'. De voorafgaande oproep van de gemeente deed ons deugd en met alle liefde trokken we onze aanpak uit de kast om die aan raad en college voor te leggen.


Alexander Vervoort Op de hoorzitting ontvouwden 14 personen/ organisaties hun ideeën aan de raadswerkgroep. Namens de SP sprak afdelingsvoorzitter Alexander Vervoort de aanwezigen toe. Hierbeneden de tekst zoals die door hem werd uitgesproken:


Voorzitter, leden van de raad, geachte aanwezigen,
Allereerst dank voor de uitnodiging en de mogelijkheid om vanavond ideeën aan te mogen dragen om de weerslag van de economische crisis op Venlo te beteugelen en in goede banen te leiden. De SP grijpt deze mogelijkheid aan om u een stap verder te helpen in uw beraadslaging. Dit doe ik namens mijn partij maar niet uit partijpolitieke overwegingen maar uit liefde en bezorgdheid voor deze gemeente.

Nederland is in crisis en Venlo voelt daar direct stevig de gevolgen van. De regio’s Venlo en Eindhoven behoren volgens onderzoeken tot de gebieden, waar de klappen het meest gevoeld zullen gaan worden.

Deze crisis is ontstaan door blind vertrouwen in de markt en de onbeheersbare geldzucht van enkelen. Alleen een stevige koersverandering kan ook onze gemeente weerbaar maken voor de gevolgen van deze crisis.
Uw raad vraagt nu aan de burger om mee te denken over oplossingen die de pijn voor onze gemeente kunnen verzachten. Op zich is de SP blij dat de burger nu gehoord wordt maar het is ook wrang om te zien dat men alleen in tijde van nood zich tot de burger richt en niet het vermogen heeft om zelf, juist in tijden van crisis, de nieuwe koers te bepalen.

3-6-2009 hoorzitting aanpak crisis (in de raadszaal presenteerden 14 mensen hun idee of alternatief)

U vraagt het volk naar ideeën daar waar u tot op heden geen antwoorden hebt gevonden.
De SP heeft een nieuwe koers voor Nederland voor ogen, ook voor Venlo. Onze ideeën zijn glashelder. Ik zal er enkele puntsgewijs opnoemen:

  • Maak buurten weer bewoonbaar en investeer in de schaal van de buurt, haar bewoners; onze toekomst. Betrek vaker mensen bij het beleid, breng de sociale samenhang terug in de wijk, door aandacht te besteden aan buurten en de voorzieningen daarin.
  • Investeer in zorg, ga als eerste Nederlandse gemeente een strategisch akkoord aan met bijvoorbeeld het lokale ziekenhuis en eerstelijnshulpverleners als huisartsen en tandartsen.
  • Neem in een dergelijk akkoord ook op dat juist lokale ondernemingen voorrang moeten krijgen als het gaat om de komende renovaties in bijvoorbeeld het ziekenhuis maar ook andere (gemeentelijke) projecten.
  • Bouwen doen we dan liefst met lokale bouwers, architecten en aannemers, zodat het geld in deze gemeente blijft, bij de arbeiders die hier wonen, en hier hun zuurverdiende centjes kunnen besteden (dit is geen protectionisme maar juist aandacht voor de eigen regio, wat elke regio doet. De overheid en Postbus51 stimuleren het met het project ‘i-local’).
  • Maak wensen voor (tijdelijk) onderverhuur mogelijk. Bouwen? Prima, maar bekijk dan wel wat nodig en gewenst is. Als er geen behoefte is aan dure koopappartementen maar wel aan levensloopbestendige betaalbare huurwoningen dan moet de aandacht daarheen verlegt worden.
  • Een overeenkomst kan ook gesloten worden met de woningbouwcorporaties. Zorg voor een terugkoopregeling van huizen tot 250 duizend euro, waarbij mensen in ieder geval in hun huizen kunnen blijven wonen als er problemen ontstaan door deze crisis.
  • Maak afspraken met alle ondernemingen in de gemeente en zet daarbij in op een mobiliteitscentrum met als uitgangspunt mensen werkgelegenheid te bieden binnen de gemeente.
  • Zorg binnen een op te zetten mobiliteitscentrum voor juist aandacht voor de combinatie oudere en jongere werkeloze. Een meester-gezelstructuur kan een prima oplossing zijn om jongeren weer aandacht te laten krijgen voor vakwerk (voorbeeld van de oude ambachtsschool).
  • Bezint eer ge begint met nieuwe megaprojecten, maak eerst af wat nu loopt en kies voor duurzame ontwikkelingen.
  • Accepteer geen alternatieve en slechte huisvesting, en concentraties van werknemers uit andere landen in onze wijken en op de campings in deze regio (herhaal niet de fouten uit de jaren zeventig/tachtig).
  • Zorg voor voldoende ondersteuningen in het onderwijs. Waar mogelijk, breng de scholen en klassen terug tot het niveau waarmee ons onderwijs weer iets is om trots op te zijn.
  • Maak wijkagenten vrij om echt de wijk in te gaan; bureaucratie terugdringen en administratief personeel de papieren afwikkeling laten verzorgen zodat de wijkagent vaker in de wijk aanwezig en aanspreekbaar is.
  • Schep banen door werk te maken van het repareren van wegen die door de vorst zijn beschadigd. Het groenonderhoud mag met dit heerlijke weer ook aandacht krijgen.
  • Haal het CIZ uit de thuiszorg en neem het zelf ter hand, de inhuur van zulke externen kost klauwen met geld en het levert op de lange termijn geen fluit op, heb liever de kennis in eigen huis; een garantie voor continuïteit en aandacht (en bespaart veel geld).

Zoals u hoort heeft de SP verschillende constructieve ideeën om het anders te doen vanaf nu. Anders in de vorm van beter, menselijker en socialer, voor hetzelfde geld. Maar voor deze plannen is lef nodig en dat is waar de SP zorgen heeft. Alleen door gebaande paden te verlaten en nieuwe wegen in te slaan, heeft Venlo een kans dat zij vooruitlopend op andere gemeenten, de crisis het hoofd kan bieden.

Een kans die de mogelijkheid geeft voor mensen, op nieuwe hoop en vertrouwen in een beter Venlo, en een Venlo dat als voorbeeld kan dienen voor andere gemeenten. Ik roep u namens de SP op: om dat vertrouwen te omarmen in plaats van te doemdenken. Kijk naar de mensen die hier vandaag zijn, luister naar hun alternatieven, neem ze serieus, maar vooral: onderneem actie!

Ten slotte, meer solidariteit, meer menselijke maat en een gelijkwaardiger samenleving, u kunt het vinden in onze nota’s en rapporten. (“Een nieuwe koers voor Nederland”, ons “30 voorstellen ter bestrijding van de kredietcrisis” en ons rapport “De buurt; de schaal van de toekomst”. Deze zijn te downloaden.)
Ik sta hier vanavond niet om een verkiezingstoespraak of partijtoespraak te houden, daar is ons deze gemeente te dierbaar voor. Ik sta hier om deze raad de alternatieven die de SP in gedachten heeft naar voren te brengen, alternatieven en ideeën die u kunt overnemen om Venlo door de crisis heen te slepen.

Voorzitter, leden van de raad, geachte aanwezigen,
Ik dank voor uw aandacht, de gelegenheid om hier vanavond te mogen spreken en wens u veel wijsheid toe.


3-6-2009 Daan Doesborgh Stadsdichter Daan Doesborgh sloot de avond af met een vlammend gedicht over de gekmakerij rond de kredietcrisis.

De raadswerkgroep had maar twee vragen aan de SP
CDA-raadslid Bonn-Bos: "Hoe denkt de SP deze punten in werkelijkheid te brengen zonder het communisme in te voeren in Venlo?"
Antwoord van Alexander Vervoort:
"Een vreemde vraag die hier niets mee van doen heeft want er is geen sprake van de invoering van welk systeem dan ook. Ik neem aan dat u de geschiedenis kent van het communisme; een systeem dat in onder meer de Sovjet-Unie tot niets heeft geleid, een mislukt experiment met dictators wat leidde tot rampen. De SP kent een andere ideologie, dat hoef ik u neem ik aan toch hier niet uit te leggen? Hoe dan ook heeft dat niks te maken met mijn betoog."

VVD-raadslid Heuvelings vroeg: "Ondanks dat u laat binnen kwam heeft u een ideologisch pleidooi gehouden waarin ik wel de financiële dekking mis, zeg maar de plussen en minnen van uw plan, kunt u dat toelichten?"
Reactie van Alexander Vervoort:
"Ik was inderdaad laat, ik zat vast in de trein, maar op tijd voor mijn spreekbeurt hier. Aangezien ik maar 5 minuten heb gekregen, heb ik geen tijd om de financiële paragraaf uit te diepen. Eerlijk gezegd, heb ik heb hem ook niet bij me. U weet ongetwijfeld dat de SP niet zo maar iets roept; als we een plan lanceren dan hebben we daar over nagedacht en het getoetst ook qua geld. Ik zei in mijn betoog al dat ons plan uitvoerbaar is voor hetzelfde geld, dus ook passend in de gemeentebegroting."

Vervolgvraag Heuvelings: "Toch zie ik graag een berekening. Als dit uw verkiezingsprogramma is dan heeft u dat toch ook financieel bekeken of het wel mogelijk is?"
Antwoord Alexander Vervoort:
"Nee dit is niet een verkiezingsprogramma, dat kunt u richting november verwachten met ja, een financiële onderbouwing. Nu op alle punten van mijn betoog een doorrekening laten plaatsvinden, terwijl u misschien er maar enkele overneemt, lijkt mij onzinnig. Het lijkt mij verstandig om de punten die deze werkgroep gaat overnemen, door te rekenen en de SP zal daar met alle liefde aan willen meewerken."


De werkgroep van raadsleden neemt de inbreng van alle insprekers tot zich en komt nog voor de zomer met haar reactie en uitwerking.

U bent hier