h

Zaal Op de Heide blijft open

5 mei 2009

Zaal Op de Heide blijft open

Zaal Op de Heide Enige tijd terug kreeg de SP signalen dat Zaal Op de Heide in de Tegelse wijk Op de Heide niet langer open gehouden zou kunnen worden. Omdat de SP ook over de nodige contacten beschikt kwamen we er achter dat op bestuurlijk niveau er toch enige ontwikkelingen waren die wellicht een sluiting zouden kunnen verhinderen.

De betreffende zaal ligt tenslotte in het midden van de wijk en heeft tot op heden altijd kunnen voorzien in een behoefte die er binnen de wijk bestond. De SP is enkele maanden geleden benaderd over de situatie en we ondernamen meteen actie, weliswaar achter de schermen en in vele gesprekken, maar daardoor hoorden we vrij snel dat het goed zou komen. Anders gezegd: de gemeente durfde niet de zaal definitief te sluiten en daarmee de wijk met een probleem opzadelen. De SP zou dan ook zeker in actie zijn gekomen als de zaal inderdaad definitief met sluiting bedreigd zou worden; het actiedraaiboek lag al klaar.

De gemeente heeft echter nog geen invulling voor de zaal. De berichten spreken van te weinig activiteiten en een eenmalig beschikbaar gesteld bedrag van 40 duizend euro. Het komende jaar wil de gemeente daar nog eens een bedrag van maximaal 27 duizend euro bovenop doen. Dergelijke bedragen zijn weinig transparant dus de vraag blijft of de openstelling van de zaal er op de langere termijn mee gegarandeerd is.
Sinds de accommodatie in 1994 werd geprivatiseerd ging het langzaam aan bergafwaarts. Diverse uitbaters probeerden er een commercieel winstgevend iets van te maken maar daar was en is de zaal niet voor bedoeld en de wijk niet op ingesteld. Met de privatisering probeerde de toenmalige gemeente Tegelen een druk op de begroting weg te halen maar zorgde er in feite voor dat een bloeiende wijkvoorziening langzaam in een zwart gat terecht kwam. De gemeente moet beseffen dat een dergelijke voorziening een wijk levendig en leefbaar houdt. En dat mag wat de SP betreft geld kosten.

Zaal Op de Heide Zaal Op de Heide aan de Spechtstraat/ Glazenapplein moet open blijven: er is geen ander wijkgebouw, veel verenigingen vinden er hun onderdak en er zijn al genoeg voorzieningen verdwenen uit de wijk.

De gemeente Venlo geeft aan dat zij met de bewoners in gesprek zal gaan om te kijken wat de beste oplossing voor de zaal Op de Heide is. De SP wil de gemeente hierbij op het hart drukken om vooral niet alleen met de wijkraad maar ook met de bewoners zelf in discussie te gaan over de toekomst van dit pand. De wijkraad is voor de SP een niet-democratische vertegenwoordiging van een wijk, waarbij niet zelden partijpolitiek een rol speelt. Vanzelfsprekend zal de SP indien nodig eigen onderzoek doen naar de wensen van de bewoners als zij van mening is dat deze onvoldoende gehoord worden.

De gemeente geeft ook aan dat zij graag elementen als bijvoorbeeld gezondheidszorg, daghuiskamer of andere wijkgebonden zaken in dit pand gerealiseerd ziet. De SP is verheugd over het idee dat in een wijk op een dergelijke manier de ideeën van de SP zoals verwoord in ons rapport “De buurt: de schaal van de toekomst” mogelijk gerealiseerd kunnen worden. Ter inspiratie heeft de SP afdeling Venlo een kopie van dit rapport met een begeleidende brief verzonden aan het gemeentebestuur, zodat een betere koers voor Venlo nu al kan worden ingezet in Tegelen-Op de Heide!

Download het SP-rapport “De buurt: de schaal van de toekomst” door Agnes Kant, Diederik Olders, Jan Marijnissen - september 2008 (PDF 1,65 MB)
Buurtonderzoek SP Venlo: vertel ons hoe het gaat

U bent hier