h

SP op bezoek bij de WAA in Blerick

13 november 2008

SP op bezoek bij de WAA in Blerick

10-11-2008 WAA werkbezoek 5 Maandag was SP Tweede Kamerlid Paul Lempens met de afdeling Venlo op bezoek bij de WAA groep. Dit SW-bedrijf voert de Wet sociale werkvoorziening (WSW) uit voor de gemeenten Venlo, Arcen en Velden en Beesel. De SP wil graag geïnformeerd worden over datgene wat er goed gaat maar ook wat er beter kan in de praktijk van de sociale werkvoorziening en 'breder bezien' mensen die hulp nodig hebben om aan geschikt werk te komen.

De sociale werkvoorziening is er voor mensen met een arbeidshandicap, die niet zelf bij een werkgever aan de slag kunnen, vanwege de aanpassingen in tijd, tempo en werkplek. Zij hebben recht op deze aanpassingen en goede begeleiding in de WSW.

Bijzonder opvallend in het bezoek was de filosofie van het bedrijf dat ook mensen die niet op de WSW aangewezen zijn, zoals bijstandsgerechtigden, Work-First, taakgestraften e.d. prima op de werkvloer gemengd kunnen worden met gehandicapten. Dit leidde tot een stevige discussie. Daarnaast bespraken we hoe men de samenwerking met de gemeenten en de lokale werkgevers ervaart en de visie van de WAA op de toekomst van de WSW (commissie-De Vries).

Werkleiders gaven aan dat, zeker in grotere groepen, het moeilijk is om mensen met meervoudige vaak psychische problematiek goed te begeleiden met deze andere mensen.

De WSW-ers zelf zijn in grote mate tevreden over de werkplek en de arbeid die ze doen. Vooral de sfeer en het in teamverband werken met collega's met diverse achtergronden, typeren ze als positief. Van hoge werkdruk is geen sprake, iedereen toont de inzet die hij of zij aan kan. Maikel vertelde ons enthousiast: "Soms is het even een beetje drukker omdat er iets snel af moet of omdat de klant dat zo wil. Dat is geen probleem. Ik weet dat ik belangrijk werk doe voor die klant en dat doe ik graag, zo is het ook een beetje mijn product."

Een veelgehoord minpunt is doordat ze soms zo enthousiast hard werken, er op een ander moment geen werk meer is. Voor Lisette is dat geen probleem: "Als er even geen werk is dan pak ik mijn puzzelboekje en ga daarin net zo hard aan de slag. Ik verveel me niet."
Voor de WAA-directie is het belangrijk om steeds op zoek te gaan naar partners voor orders of het bieden van hulp aan bedrijven met werk dat anders zo blijven liggen. Hiermee kunnen ze garanderen dat het WAA-personeel werkzaam kan blijven. WAA directeur Rob Schmitz hier over: "Over enkele weken loopt een grote order af. De klant is zeer tevreden maar heeft geen nieuwe orders op het moment. Voor ons een zorg en een taak om steeds opnieuw orders binnen te slepen om onze mensen van werk te kunnen voorzien. In deze crisistijd waarin orders achterwege blijven, op de lange baan worden geschoven of zelfs worden ingetrokken, is dat steeds moeilijker maar ook een uitdaging."

De SP heeft zich een redelijk beeld kunnen vormen van de situatie bij WAA, de visie van de directie en hoe de diverse groepen werknemers er tegenaan aankijken.

WSW-ers kunnen voor hulp en advies, maar ook voor het vertellen van positieve en minder positieve ervaringen, altijd contact opnemen met de lokale SP of via het landelijke wswplein.nl

10-11-2008 WAA werkbezoek 6 Van links naar rechts: Els Raeijmaeckers (SP Venlo), Paul Lempens (SP Tweede Kamer), Ren� Kauffman (SP Venlo), Clemens van Breukelen (stafhoofd beleid en ondersteuning WAA) en Rob Schmitz (directeur WAA). Op de foto ontbreekt Alex Vervoort (SP Venlo) die de foto maakt. 10-11-2008 WAA werkbezoek 1 Een werkleider geeft tekst en uitleg aan Kamerlid Paul Lempens. 10-11-2008 WAA werkbezoek 2 Ed Ottenheijm heeft er elke dag zin in en neemt z'n werk serieus. 10-11-2008 WAA werkbezoek 3 Een werkleider geeft tekst en uitleg aan Kamerlid Paul Lempens. 10-11-2008 WAA werkbezoek 4 Op deze afdeling werken mensen die om uiteenlopende redenen lang uit het arbeidsproces waren en hier weer werkritme kunnen op doen.

WSW plein: "De sociale werkvoorziening moet beter!"
9-10-2008: Lempens: advies De Vries leidt tot asociale werkvoorziening
4-7-2008: Onderzoek SP: sociale werkvoorziening steeds slechter

U bent hier