h

"Global warming"

25 november 2008

"Global warming"

Bij het zien gisteren op tv van de documentaire van Al Gore over de veel te snelle opwarming van de aarde, begon het zweet me na 10 minuten kijken al langzaam uit te breken.

    Column door 'Bettie Boop', schrijver bekend bij de redactie.

Nu begreep ik ineens hoezo het fruit dat ik onrijp kocht in de supermarkt, tijdens het ritje huiswaarts al in de regel begon te rijpen...
Na de producten op het aanrecht te hebben geplaatst, zette het rottingsproces zo snel door dat ik met tegenzin regelmatig te veel ervan at om het maar niet weg te hoeven gooien.

Van top tot teen gespannen absorbeerde ik de treurige prognoses van de toekomst van de overbelaste aarde. Overstromingen en tsunami's, heftige orkanen en het ontstaan van woestijnen worden binnenkort ons deel.

Halverwege de film bedacht ik me dat ik een rol hierin te spelen had; spaarlampen zouden we volgens de documentaire alleen nog mogen gebruiken; de enige ouderwetse gloeilamp die ik nog in voorraad had greep ik woest uit het doosje en mikte het onding met gepast geweld richting prullenbak.
Richting prullenbak dus, maar zo dat de stofzuiger er aan te pas moest komen om al het glas op 3 meter vloeroppervlak weg te werken. Mea culpa, weer stroom gebruikt. Weer mijn mondiale voetafdruk vergroot!

Eens kijken, smerige lucht warmt de aarde op, wat kan ikzelf doen om dat tegen te houden?
Al Gore werd even op pauze gezet.
Diep geraakt door de beelden van de smeltende ijskappen op de Noordpool, moest ik eerst een traantje wegpinken.
DSM-trein Hoe moet het straks met de wereld? Hoe leg je Sony, Philips, DSM en al die andere grote bedrijven uit dat ze die flitsende reclameborden vol vervuilende neonlampen gewoon weg moeten halen, hoe kan toch de Nederlandse regering leven met het gegeven feit handenvol 'vervuilingsvergunningen' uitgeschreven te hebben in ruil voor een berg geld?
Werd dat ontvangen besmette geld gebruikt om ons Nederlanders te compenseren op enige wijze?

Ik herinner me Balkenende tijdens de algemene beschouwingen in de herfst van 2006 die durft te roepen dat het zo geweldig goed gaat met Nederland. Wat heet; noem dat maar goed als je economische groei prevaleert boven echte zorg voor je land, je mensen en hun welzijn en gezondheid. Elke stap voorwaarts op economisch gebied veroorzaakt immers meer energieverbruik en derhalve meer vervuiling. Ja, beter ging het met de groep waar het toch al goed mee ging, de rest kreeg het dubbel zo zwaar. Ik dacht nog: uw klimaat? Ons 'n zorg!
Daarover ga ik morgen meteen bellen met Meld Misdaad, tenslotte is het behoorlijk misdadig om in ruil voor geld bedrijven toestemming te verlenen om mensen met een bedorven aarde willens en wetens op te zadelen.

Over een jaar of 30 zal het programma "Nederland Zingt" van de EO kunnen worden verruild voor "Nederland Zinkt".
Verdorie, ik moet NU iets doen, elk mens heeft hierin duidelijk zijn eigen taak. Hoe houd ik de opwarming van de overbelaste aarde tegen?

Ik zette de radio iets zachter, dat scheelt altijd wel iets aan stroomverbruik.
Zou het ook niet beter voor het milieu zijn om ook de verwarming wat te temperen? O ja, dat had ik zojuist al drie keer gedaan.
Morgen meteen even de verhuurder bellen om te vragen of ze deze week nog snel wat zonnepanelen op het dak kunnen plaatsen voor dit hele huizenblok. De woningverhuurders hebben de film natuurlijk ook gezien en doen er meteen vrijwel zeker ook alles aan wat maar mogelijk is om te voorkomen dat de planeet aarde naar de maan gaat.
Zal ik wel weer een pakje formulieren voor in moeten vullen, maar je moet er wat voor over hebben om de aarde te redden!
woningblok

O ja, ik vraag dan meteen om een buisje op het dak te plaatsen dat naar het toilet leidt waar dan een kraantje op moet zitten zodat ik met regenwater door kan spoelen in plaats van met het dure gereinigde drinkwater. En tevens wil ik dit voor de wasmachine.

Schiet me ineens te binnen dat op de folders van het energiebedrijf beschreven staat dat hoe meer je aan stroom, gas en water verbruikt, hoe goedkoper je het kan krijgen. Vreemd, ben je zuinig, kost het je ook nog meer!
Daar ga ik morgen ook eens over bellen.

De aarde is uit balans, de luchtvervuiling loopt de spuigaten uit, het schone water raakt op en bossen die voor schone lucht zorgen verliezen de strijd om schone lucht tegen de aanleg van nog meer snelwegen. Vogels sterven bij bosjes uit; waar vinden we nog het Noord Limburgse breedbek-opdoffertje, het ronde borstpiepertje en het rodekoolmeesje? In vliegensvlug tempo verdwenen ze! Als u ze nog heeft gezien, moet u het zeggen.

De wegen vol met woon/werk verkeer dat in de file moet staan om een baan te kunnen behouden. Werkzoekenden die verplicht worden om werk te accepteren ver weg van huis pakken ook vaak de auto omdat het openbaar vervoer hen niet brengt waar ze wezen moeten en een auto toch nog vaak voor tijdwinst zorgt. Hoeveel kan de stelling �Iedereen Moet Betaald Werken' hebben bijgedragen aan het milieuprobleem?

woon/werl verkker

Ik ga meteen mijn oude autootje inleveren in vraag eenvoudig een autootje dat op waterstof rijdt. De garagehouders hebben de film uiteraard ook gezien en kregen waarschijnlijk van de overheid permissie om een al lang bestaand plan meteen in de productie te gooien door opdrachten aan autofabrieken te geven om iedereen zo snel als maar kan in een auto te krijgen die niet vervuilt.
Daar ga ik morgen eens over bellen, welke kleur auto ik dan neem, hoeveel deurtjes, ach, ik zie wel, als onze mooie planeet maar blijft voortbestaan.

Verdorie, die koeienpoep die in al die weiden hier in de regio ligt te broeien? Dat zorgt pas voor opwarming!
Als ik echt wat wil doen aan het broeikaseffect...
Ik pakte snel de gasaansteker, sprong in mijn autootje en verdrong de gedachte even dat dit nu ook wel weer enige vervuiling teweeg brengt. Drie kilometer zuidwaarts hobbelde ik door bospaden waar het niet mocht. Met zo'n edel doel voor ogen zou het toch niet... verdorie, daar heb je ze weer, als je ze nodig hebt hebben ze het altijd te druk maar nu... de alom verguisde arm der wet. Rustig blijven, langzaam stoppen, onschuldige blik tonen. Of ik niet wist dat men met auto hier niet mag komen? O nee? En jullie dan?
Om een ongelooflijk stroeve dialoog kort samen te vatten; na het ontvangen van een bon van € 35,- moest ik terug naar huis.

Landschap

Mijn opdracht bleef me evenwel roepen waarop ik dezelfde route per fiets overdeed en als beloning werd ik met een luid en welgemeend BOE ontvangen door vier koeien.
Mijn angst voor runderen moest ik in het kader van mijn zo belangrijke reddingsactie nu wegslikken; de aarde is me te dierbaar om zomaar te laten verpauperen.
Ik klom over het prikkeldraad, negeerde mijn gewonde bloedende handen en sloop zo dicht mogelijk bij de grond naar de fledder die ik omzichtig met de gasaansteker aanstak. Gossie, wat een vlammen!
Nu twijfelde ik even of het middel niet erger kon zijn dan de kwaal?
Snel weer huiswaarts!

Daar aangekomen rook het huis naar iemand die in een Limburgse koeievlaai had gestapt.
Mijn mouw van mijn enige goede wintermantel zat vol poep, mijn schoenen en de onderste helft van mijn spijkerbroek, alsook mijn vingers omdat ik weer niet goed had opgelet tijdens mijn reddingsmissie. Alles in de wasmachine, mea culpa, wéér meer vervuiling...
Het laatste stukje van de documentaire heb ik met opkomende maagpijn tot me genomen.

Wat kan ik zelf nog meer doen?
Ik weet het!
In de supermarkten had ik het al vaak gezien, geen deksels op de diepvries. Die hebben echt goede bedrijfsleiders met gevoel voor verantwoordelijkheid! Die begrijpen dat de planeet drastisch afgekoeld moet worden en wel zo snel mogelijk!
De laatste goede daad die ik die dag deed om de ongewenste verwarming van de aarde tegen te houden was natuurlijk de diepvries en de koelkast een dagje open zetten!

U bent hier