h

Buurten in de buurt in de Romeinenstraat

26 oktober 2008

Buurten in de buurt in de Romeinenstraat

Romeinenstraat 07-10-2008, 11 Dinsdagavond 6 oktober trokken enkele actieve SP'ers de huizen langs in de omgeving van de Romeinenstraat in Nieuw-Steyl. Deze buurt was in het verleden nogal eens het decor van problemen met jongeren. Gelukkig is het tij in deze omgeving gekeerd watduidelijk werd tijdens het korte wijkonderzoek.

Alle ondervraagden gaven aan dat zij de wijk een prettige omgeving vonden om in te wonen. Natuurlijk zijn daarbij zaken aan te geven die beter kunnen. Maar laten we nog maar eens herhalen dat alle bewoners met wie de SP sprak, opmerkten dat het een prettige wijk was met heerlijk veel groen.

Dan is er altijd de andere kant van de medaille, wat kan er beter? Er werden enkele zaken aangegeven die wellicht verbetering zouden kunnen brengen in de wijk. Van de ondervraagden vind 32% dat met name de verlichting op de paden beter moet en 44% is van mening dat het onderhoud van het groen beter kan.
Een minderheid van 12% gaf aan behoefte te hebben aan een winkel in de buurt en 16% heeft overlast van hondenpoep.

Romeinenstraat 07-10-2008, 6 De Romeinenstraat in wat vroeger de Alland heette.

Alle andere zaken kwamen slechts zo nu en dan aan de orde. Wel opvallend was het verhaal van een ouder echtpaar. Zij gaven aan al jaren geleden met wethouder Freij te hebben gesproken over een trottoir aan de Nijverheidsstraat wat men zou moeten opknappen. De losliggende tegels daar waren volgens het nog krasse echtpaar toch een probleem aan het worden voor de ouder wordende botten en spieren. Het ging zich in totaal over een relatief kleine afstand van een smal voetpad. Hoe kun je die mensen uitleggen dat een dergelijke toezegging niet daadwerkelijk wordt ingevuld door een wethouder, als diezelfde wethouder miljoenen wil voor zijn stadskantoor, omwille van uitstraling? Misschien kan GroenLinks het uitleggen, wij kunnen het in ieder geval niet.

Ander opvallend verhaal is dat mensen zowel aangeven dat er weinig gelegenheid is voor het uitlaten van de hond terwijl anderen aangeven dat het wel heel vervelend is dat de doorsteek naar het hondenpad direct lang de speelplek loopt. Wij denken dan aan goede bebording en wellicht een kleine aanpassing van de route, waardoor er minder kinderen met hondenpoep aan de kleren thuiskomen! Daarnaast kan toezicht en handhaving daar natuurlijk ook snel verbetering brengen voor de minder sociaal voelende hondenbezitter...

Romeinenstraat 07-10-2008, 1"

Een enkeling gaf verder nog aan last te hebben van voetballende jeugd. Een andere bewoner zei daarop dat wanneer men die jeugd vriendelijk hierover aan spreekt, ze begrijpen dat hun speelgedrag voor sommigen storend kan zijn en dan zoeken ze uit zichzelf een andere plek op. Fatsoenlijk aanspreken blijkt dus wederom het 'toverwoord'.

Wat betreft groenvoorziening en verlichting kan men stellen dat ook hier nu niet sprake hoeft te zijn van een gigantische investering om de zaak net iets leefbaarder en veiliger te maken. Openbare verlichting aan de schuurtjes in de brandgangen/ achterpaden en langs de groenstroken doet al veel. De bewoners van de Romeinenstraat zijn al enige tijd bezig om in de brandgangen verlichting te krijgen. In de wijkkrant van maart 2006 (pagina 7) werd daar al aandacht aan besteed.
Romeinenstraat 07-10-2008, 2 De paden zijn 's avonds pikkedonker wat onhandig is en mensen onnodig een onveilig gevoel geeft.

Het snoeien van de hoge bomen geeft veel meer licht in de woon- en slaapkamers van enkele bewoners.
Romeinenstraat 07-10-2008, 13 Veel bewoners storen zich aan de begroeing van de hoge bomen die veel licht wegnemen waardoor het in enkele huizen overdag donker is.

Sommige bewoners gaven aan dat zij problemen ondervonden met parkeren. Maar dit was een erg 'lokaal' probleem want binnen het onderzochte gebied was volop gelegenheid om te parkeren.
Romeinenstraat 07-10-2008, 14
Op deze foto (genomen rond 19.00 uur 's avonds) is te zien dat er volop parkeergelegenheid is. Echter aan de achterkant van de huizen, in de Nijverheidsstraat is wel een gebrek, waardoor auto's op de stoep moeten parkeren (genomen foto's hier van zijn helaas te donker om hier te publiceren).

Heel positief ervaren bewoners de aanwezigheid van een dokter en een apotheek in de buurt. Wat overblijft is de behoefte aan een goede winkel. Als laatste was er een opmerking dat de wijkraad zich weinig liet zien in de buurt. Dat is natuurlijk jammer. Een afschrift van ons onderzoekje is ook richting de wijkraad en het gemeentebestuur gegaan, om de opmerkingen van de bewoners ter harte te nemen.

Al met al was het een kort maar effectief onderzoek waarbij duidelijk is geworden dat de omgeving Romeinenstraat zich over het algemeen zeer gelukkig prijst met haar buurt. Een gegeven wat we als SP afdeling ook nadrukkelijk willen vermelden.

(excuses voor de slechte fotokwaliteit - vanwege de invallende duisternis)

Buurtonderzoek SP

U bent hier