h

Congres SP: de fundamenten versterkt!

24 november 2007

Congres SP: de fundamenten versterkt!

071124spcongres-Afvaardiging Venlo
Vandaag werd het 15e SP-congres gehouden in de oude Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam. Afgevaardigden uit het hele land kwamen bijeen om besluiten te nemen over de vraag hoe de SP versterkt kan worden, en worden voorbereid op de uitdagingen van de komende jaren.

071124spcongres-trommelaarsOnder de Braziliaanse, opzwepende klanken van een slagwerkgroep betreden 1100 SP-afgevaardigden de Ontwerpfabriek; waar enkele tientallen jaren geleden nog shag, koffie en thee werden geproduceerd.
071124spcongres-zaalEr werd veel gelachen, geklapt en gejoeld. Kortom de sfeer zat er goed in.

071124spcongres-Tiny KoxTiny Kox, voorzitter SP Eerste Kamerfractie, leidde daarna de discussie in met een korte toespraak waarin hij er op wees, dat hij weliswaar geen charisma heeft, zoals onlangs in de media te lezen is geweest, maar dat hij er alle vertrouwen in heeft dat het allemaal wel goed zal komen, omdat hij “al jaren Skoda rijdt”.

In een lange rij kregen vervolgens sprekers de gelegenheid om hun standpunt toe te lichten. 071124spcongres- sprekersrijBij de toelichtingen ontbrak de kritische noot niet, want leden trekken zich de discussies over het democratische gehalte van de SP zeker aan. Zoals blijkt uit een opmerking over onze afdrachtregeling, dat als minister Ter Horst wil gaan bepalen op welke rekening zijn salaris moet worden gestort, hij dan ook graag wil bepalen op welke rekening haar salaris terecht komt. Er werd benadrukt dat onze niet unieke afdrachtregeling het fundament van de partij en de onderlinge solidariteit raakt. Zo houdt de SP baantjesjagers buiten de deur en staat iedereen voor dezelfde zaak, worden niet alleen volksvertegenwoordigers beloond maar ook de duizenden vrijwilligers die actief meedoen bij de SP.

071124spcongres-Hans van Heijningen
Daarna was het de beurt aan Hans van Heijningen, de man die de afgelopen maanden heel wat voor zijn kiezen heeft gehad, als algemeen secretaris van de SP. Hij riep de aanwezigen nogmaals op om hun krachten de komende tijd te geven aan het versterken van de partij die zo sterk gegroeid is.

071124spcongres-stemmen
Laat in de middag kon er eindelijk gestemd worden over de dikke 200 wijzigingsvoorstellen. Daarna werd nog een tiental moties in stemming gebracht, en tenslotte nam het congres het hele congresstuk met alle wijzigingen aan. Tenslotte werd de uitslag van de stemming voor de leden van het partijbestuur bekend gemaakt. Waarna de opnieuw massaal gekozen partijvoorzitter het slotwoord mocht doen voordat er een feestelijk einde kwam aan dit enerverende en inspirerende congres.
071124spcongres-feest

"Wij zijn idealisten met ideeën," zei Jan Marijnissen. 071124spcongres-Jan Marijnissen"Wij willen werken aan meer menselijke waardigheid, meer gelijkwaardigheid en meer solidariteit. Dat is ons ideaal. Maar we hebben ook ideeën. We blijven niet hangen in brave en vrome wensen; we formuleren onze standpunten en eisen, en strijden daarvoor."

071124spcongres-Afvaardiging VenloDe afgevaardigden namens de leden van de SP afdeling Venlo.
Staand v.l.n.r.: Jan van de Kerkhof, Els Raeijmaeckers, Erik Manders, Alexander Vervoort, Ton Heerschop, José Venhorst.
Zittend v.l.n.r.: Els Tieleman, Tom Sanders, Karien Koopmans.

Verslag op SP.nl
Verslag met veel foto's op het weblog van Eerste Kamerlid Anja Meulenbelt
Interview RTL Nieuws met Jan Marijnissen 'SP-leden mogen wel kritiek hebben'

U bent hier