h

Betuwelijn faalt: SP wil nu snel antwoorden over veiligheid rangeerterrein Venlo

2 augustus 2007

Betuwelijn faalt: SP wil nu snel antwoorden over veiligheid rangeerterrein Venlo

Nu duidelijk is dat de Betuwelijn nauwelijks gebruikt kan worden is er ook duidelijkheid over de veiligheid op het rangeerterrein in Venlo. De beweringen van de SP lijken te kloppen: het rangeerterrein in Venlo is nog lang niet veilig! Vandaag drong de SP Venlo er daarom opnieuw bij het college van burgemeester en wethouders op aan om duidelijkheid te geven over de veiligheid van omwonenden rondom het rangeerterrein.

Op zondag 1 juli 2007 verliep de milieuvergunning voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Verantwoordelijk wethouder Herman Janssen (PvdA) geeft aan dat het emplacement veilig is, maar kan tot op heden niet aangeven waarop hij dit baseert. Als hoofdargument voerde Janssen echter wel aan dat met de ingebruikname van de Betuwelijn er minder treinen door Venlo zouden rijden en dus ook de veiligheid voor omwonenden binnen de wettelijke normen blijft.

De SP Venlo twijfelt hier nog steeds ernstig aan en pleit opnieuw voor verplaatsing van het terrein uit het centrum als enige duurzame oplossing. Bovendien verwachten we uiterlijk volgende week donderdag inhoudelijke antwoorden van het college. We gaan er vanuit dat het college ons standpunt deelt: het "gezwel van Venlo" uitplaatsen dus!


Hieronder het bericht dat de SP Venlo vandaag aan het college stuurde:


Geacht college van burgemeester en wethouders,

Hierbij wil de SP Venlo u opnieuw wijzen op de brief die we u donderdag 28 juni jl. toestuurde over de door u veronderstelde veiligheid op het spooremplacement.

Gisteren en vandaag blijkt opnieuw overduidelijk dat de Betuwelijn nog maar amper gebruikt kan worden voor het goederenvervoer. Het tracé is wegens werkzaamheden zelfs voor de rest van het jaar van zaterdag tot dinsdag afgesloten voor vervoer. We voegen u als bijlage bij deze e-mail een artikel toe uit de Volkskrant van gisteren: "Betuwelijn nog altijd niet in gebruik" en vandaag: "lot Betuwelijn in Duitse handen". Deze situatie houd in dat het goederenvervoer op de Brabantroute niet zal afnemen, zoals uw college eerder veronderstelde. Een van grootste vervoerders, Rail4chem, heeft dit vandaag bevestigd. Het lijkt ons dan ook heel aannemelijk dat het risico van ongevallen met gevaarlijke stoffen op het spooremplacement in Venlo ook niet zal afnemen.
Nadat vorige week donderdag ternauwernood een botsing met een passagierstrein werd voorkomen, dringt de Tilburgse wethouder van Verkeer er bij minister Eurlings op aan om vervoerders van gevaarlijke stoffen te verplichten uitsluitend nog van de Betuwelijn gebruik te maken. De steden langs de Brabantroute: Breda, Tilburg, Eindhoven en Helmond gaan minister Eurlings hierover een brandbrief sturen: geen vervoer met gevaarlijke stoffen meer!
De SP zou graag zien dat de gemeente Venlo zich bij dit pleidooi aansluit. Nog beter zou het zijn als het college zich onomwonden uitspreekt voor het verplaatsen van het rangeerterrein naar een minder dichtbevolkt gebied. Dit is niet alleen de meest duurzame oplossing voor de veiligheid van omwonenden, maar bied ook kansen in economische zin. Ook een meerderheid van de partijen in de Provinciale Staten is vóór de uitplaatsing.

Hoe langer het vervoer over de Betuwelijn faalt, hoe langer er voor de steden langs de Brabantroute onveilige situaties zullen bestaan. Zeker voor wat betreft het vervoeren en rangeren van gevaarlijke stoffen in de dichtbewoonde gebieden zal de veiligheid er niet beter op worden...

Na jarenlange onduidelijkheid had uw college de omwonenden uiterlijk per 1 juli 2007 een veilig spooremplacement beloofd. De Wijkoverleggen Venlo-Oost, Venlo-Binnenstad en Venlo-Zuid vroegen zich al eerder af of het emplacement na deze datum aan de veiligheidsnormen zou voldoen. Verantwoordelijk wethouder Herman Janssen liet de wijkoverleggen in een gesprek echter weten niet over de benodigde gegevens te beschikken. Zodoende kan hij de veiligheid dan ook niet vaststellen. Via de media liet de wethouder echter iets heel anders weten: het emplacement voldeed volgens Janssen met de openstelling van de Betuwelijn wel aan de veiligheidsnormen...... Hoe zit dat nu?

Graag zien wij uiterlijk donderdag 9 augustus uw inhoudelijke antwoorden op onze uitgebreide brief tegemoet komen, zodat bewoners de duidelijkheid krijgen die ze van hun gemeentebestuurders toch wel mogen verwachten.

Hoogachtend, mede namens voorzitter Alex Vervoort,
Erik Manders, woordvoerder verkeer SP Venlo


Brief SP aan college over veiligheid spooremplacement van donderdag 28 juni jl.
Volkskrant 01-08: Betuwelijn nog altijd niet in gebruik
Volkskrant 02-08: lot Betuwelijn in Duitse handen

U bent hier