h

Opmars van de krokodillen

2 juni 2007

Opmars van de krokodillen

Als er één partij in Venlo aan de weg timmert is het de SP - daarbij links en rechts op gevoelige tenen trappend. De afdelingskopmannen Alex Vervoort en Erik Manders over hun missie.

Opmars van de krokodillen
De SP-voormannen Vervoort en Manders bij de Molenbossenflat. De verkeersoverlast hier (in verband met de komst van de A74) is een van hun voornaamste actiepunten. foto Vincent van den Hoogen

Krokodil wil een Socialistische Partij oprichten en zoekt in het bos partijgenoten. Krokodil vraagt: "Zeg Beer, wil jij lid worden?" Beer denkt even na. "Mijn vrouw, kinderen en ik lopen allemaal in een bontjas. Geen SP voor ons dus!" Dan schiet Krokodil Slak aan. Slak antwoordt: "Mijn vrouw, kinderen en ik hebben allemaal een eigen huis. Nee dus." Dan vragen Beer en Slak Krokodil wáárom hij een SP wil oprichten. Krokodil: "Omdat mijn vrouw, kinderen en ik allemaal een grote bek hebben."

Politieke humor in nieuwstabloid 'Dag'. Humor met een serieuze ondertoon. Want, het kan niet ontkend worden dat SP'ers - naast een fikse dosis idealisme - soms een grote mond hebben. Voor Alex Vervoort en Erik Manders, kopmannen van de jonge afdeling Venlo geldt dat in ieder geval wel, geven ze zelf toe. "Maar we trekken die alleen open om misstanden aan de kaak te stellen", verdedigt de eerste zich. En die zijn er in Venlo heel veel - vinden beiden.

Vervoort en Manders zijn bij nul moeten beginnen. Hun voorgangers, onder wie huidig PvdA-raadslid Sjraar van Avesaath, waren er in 2000 mee gestopt. Vanaf 2004 groeide de afdeling Venlo in recordtijd van enkele tientallen naar 270 (meest zeer actieve) leden. Door de landelijke campagne die de SP organiseerde tegen de plannen van Balkenende I kreeg de partij veel nieuwe leden, ook in Venlo. Manders schrijft het Venlose succes echter vooral toe aan het opzoeken van mensen in de wijken: "Mensen merken dat we hen serieus nemen en het voor hen op willen nemen."

Wie er zoal lid worden? Vervoort: "Vooral mensen die zich al jaren ergeren over wat er om hen heen gebeurt en die bij de andere, gevestigde partijen geen gehoor vinden." Vervoort noemt de A74 als voorbeeld. "5500 bezwaarschriften zijn ingediend tegen de Plateauvariant. Terwijl er duidelijk andere feiten voorliggen, weigert de gemeenteraad nog eens over de tracékeuze te praten. Zo ga je niet met burgers om."

Overal zijn de jongens en meisjes van de SP Venlo te vinden. Ze protesteren tegen vervuilde Maasoevergrond die bij de Nedinsco gestort is, tegen de behandeling van uitgeprocedeerde asielzoekers en de krakkemikkige dienstverlening van Veolia. Ze zijn bij een infobijeenkomst over de omstreden tbs-woning in de Conraetzstraat (waar de SP overigens voor is!), voeren het hoogste woord in een klimaatdiscussie in 't Ven, maken zich druk over de dreigende sloop van het Bondsgebouw. De SP ontpopt zich steeds meer
tot een actiepartij - al zeggen de leden zelf liever: 'actieve partij'.

Maar niet alleen met 'acties' trekt de SP aandacht. Ook met een stroom brieven aan het gemeentebestuur. De gevestigde politiek weet er niet goed raad mee. Een voorzitter van een raadscommissie vroeg zich onlangs af of de commissie het wel zou moeten hebben over vragen van de SP, die niet in de raad zit. Manders haalt er de schouders over op: "Iedere burger heeft het recht vragen aan B en W te stellen. Overigens; we krijgen altijd pas na weken antwoord, veel later dan andere partijen." Over dat laatste zei burgemeester Hubert Bruls vorige week in de raad: "We behandelen de SP niet als de andere partijen. Hadden ze maar aan de verkiezingen mee moeten doen."

Als de politieke wind echter blijft waaien zoals 'ie doet, zou de SP over drie jaar wel eens een handvol zetels kunnen binnenhalen. De 'concurrentie' maakt zich daar zorgen over. Het zal geen toeval zijn dat GroenLinks en zelfs het CDA zich steeds vaker in de wijken laten zien. Erik Manders vindt het allemaal maar hypocriet. "Wij hoeven niet te gaan picknicken (sneer naar het charmeoffensief van GroenLinks in het Plexatpark in Blerick, red.) om te weten wat er leeft. Wij verkeren continu onder het volk. Worden rechtstreeks door mensen benaderd."

Critici vinden dat de SP zich te agressief opstelt. Zich te puberaal gedraagt. Belangenvereniging Geen Twee Snelwegen (GTS) reageerde onlangs verbolgen op een brief van zeven kantjes waarin de SP Venlo in krasse taal het vertrouwen in GTS opzegde en aankondigde de aanzet te gaan geven tot een nieuw burgercomité A74. Vervoort erkent dat hij en zijn collega's geen blad voor de mond nemen. "Waarom zouden we zaken mooier voorstellen dan ze zijn? Van pappen en nathouden wordt niemand beter."

Er zijn partijen die zeggen dat de SP het allemaal alleen maar doet om stemmen te trekken. Die suggestie wuiven Vervoort en Manders weg. De laatste: "Met de hand op het hart; het gaat ons op de eerste plaats om het wel en wee van de burgers. Ook als we straks niet in de raad zouden komen, gaan we gewoon door met wat we doen."


Het artikel 'Opmars van de krokodillen' door journalisten Paul Seelen en John Verstraelen verscheen zaterdag 2 juni 2007 in het Dagblad de Limburger, editie Venlo/Venray. De (ingescande) foto is van Vincent van den Hoogen.

U bent hier