h

L1 radio ging met de SP de wijk in

6 maart 2007

L1 radio ging met de SP de wijk in

Een tijdje geleden bracht L1-radioreporter Ruud Stikkelbroeck met ons SP-lid Erik Manders, een bezoek aan de Venlose wijk Genooi. Dit om illustratief te maken hoe de wijk er voor staat, welke problemen het kent en met bewoners te praten over de verkiezingen.

Het radiointerview spreekt wat dat betreft boekdelen, en graag verwijzen we daar ook naar. Klik hier om de reportage te beluisteren (MP3).

De bewoners hadden veel te klagen over de wijk, en de politiek die zich ermee bemoeit. SP-lid Erik Manders: "Genooi is van oudsher een volkswijk waar veel verloedering plaatsvindt doordat niemand er zich om bekommert."
"De Gemeente Venlo heeft delen ervan reeds verpatst aan een projectontwikkelaar die het liefst de wijk met de grond gelijk wilde maken en er nieuwe dure koopwoningen wilde plaatsen, ongeacht het historische karakter van bijvoorbeeld het Agnes Huijnkwartier. Gelukkig werd dat grotendeels voorkomen en heeft men het blok weten te behouden maar wel omgebouwd tot luxe dure kooppanden.", zegt Manders.

Ook verderop in Venlo-Noord werd de ziel uit de wijk gehaald door luxe nieuwbouw te realiseren, en het daardoor voor de oorspronkelijke bewoners onmogelijk te maken om terug te keren naar hun eigen wijk. Deze bewoners (die er al soms generaties lang woonden) werden letterlijk uit hun huis weggepest door de projectontwikkelaar, en de Gemeente die het al toekijkend allemaal wel best vond.
Ook in Venlo-Zuid is dit gebeurd en voor veel meer wijken staat het nog te gebeuren (met name Venlo-Oost). Mensen worden zo uit hun vertrouwde omgeving weggerukt en moeten zelf maar weer een nieuwe relatie in een andere buurt zien op te bouwen.
Manders: "Dit is een schrikbeeld voor de SP: als een wijk zo nodig moet worden opgeknapt, doe het dan wel op zo'n manier dat de eigenlijke bewoners er weer terug kunnen zonder dat ze meer moeten gaan betalen voor hun huis."


Met dank aan L1 radio, het programma 'De jeugd van tegenwoordig' en verslaggever Ruud Stikkelbroeck.
De reportage werd opgenomen op 16-11-2006, en ging over de landelijke verkiezingen. Erik Manders: "Sindsdien is er welliswaar een nieuwe regering, maar de problematiek (zoals ook in de reportage naar voren kwam) is nog steeds onveranderd, en het ziet er niet naar uit dat dit spoedig zal veranderen."


Klik hier om de reportage te beluisteren (MP3).

U bent hier