h

SP Venlo aanwezig bij demonstratie tegen kap Schinveldsebossen

10 januari 2006

SP Venlo aanwezig bij demonstratie tegen kap Schinveldsebossen

Demonstratie Schinveldse Bossen
Zondag 8 januari zijn enkele leden van de SP afdeling Venlo en sympathiesanten van de acties in Schinveld, aanwezig geweest bij een massale protest demonstratie die door de SP was georganiseerd in die plaats. Om 14.00 uur werd daar door verschillende sprekers gesproken over het gebrek aan democratie waarmee de kap mogelijk is gemaakt. Naast SP Tweede-Kamerlid Jan de Wit uit Heerlen was ook oud-Kamerlid Remi Poppe aanwezig om de bevolking een hart onder de riem te steken. Beiden spraken lof over de actievoerders van Groenfront! die zich al weken in boomhutten verschansten om de kap te voorkomen. Ook de grote betrokkenheid van de bevolking kon rekenen op lovende woorden. Na nog enkele sprekers gehoord te hebben trok de overgrote meerderheid van de demonstraten, ruim 1000 mensen, het bos in. Uiteindelijk heeft de demonstratie niet mogen baten. De ontruiming van het bos is met groot vertoon van macht nog diezelfde nacht gestart en de dag erop is al begonnen met de kap van de 6 hectare bos.

Het bos in Schinveld moest gekapt worden, omdat de AWACS-vliegtuigen van de NAVO basis vlak over Duitse grens in Geilsenkirchen niet goed konden opstijgen. De bevolking daarentegen denkt dat de bomen om moesten zodat de vliegtuigen nog zwaarder geladen kunnen worden, waardoor de overlast alleen maar groter wordt. In Schinveld en omstreken hebben veel mensen last van de luchtwegen. Wat verklaard kan worden uit de uitstoot van fijnstof en andere schadelijke stoffen die de tientallen vliegtuigen per dag de bewoonde gebieden in blazen.

Meer informatie en foto’s van de demonstratie zijn te vinden op de website: www.limburg.sp.nl

U bent hier