h

SP Venlo vraagt om E.U. Grondwet debat

11 april 2005

SP Venlo vraagt om E.U. Grondwet debat

De gemeente heeft de verantwoordelijke taak burgers te informeren

EU Waakhond
De Socialistische Partij in Venlo heeft in een brief aan de gemeenteraad, gevraagd om een openbaar debat over de Europese Grondwet. Uit opiniepeilingen blijkt dat de bevolking heel goed weet dat er een referendum over de Grondwet in aantocht is, maar dat een meerderheid van de bevolking geen flauw idee heeft wat er precies in deze 400 pagina’s tellende Grondwet staat. Dit terwijl zij hier op 1 juni aanstaande in het stembureau wel haar mening over mag geven. Om een waardevolle raadpleging van de bevolking mogelijk te maken, is het van groot belang de kiezer beter te informeren over de inhoud van de Grondwet en het publieke debat krachtig te stimuleren. Naar de mening van de SP kan dat het best gebeuren op een niveau dat dicht bij de kiezer ligt; het gemeentelijke niveau.

Daarom wil de partij dat voor- en tegenstanders in het Stadhuis, de Maaspoort of een andere geschikte locatie de mogelijkheid krijgen met elkaar in debat te gaan. Waarnemend burgermeester, dhr Mans, zou op moeten treden als debatleider, zodat burgers zien dat het hier om een belangrijke kwestie gaat. Ook moet er volgens de partij gestreefd worden naar samenwerking met de lokale media, zodat zo veel mogelijk mensen het debat kunnen volgen.

Gezien het feit dat een activiteit als deze nogal wat voorbereidingstijd met zich mee brengt vraagt de SP de gemeenteraad haar voorstel snel te bespreken.


U kunt hier de volledige brief lezen die naar de gemeente raad is verstuurd.

U bent hier