h

Debateren en buurtwerk, scholen in debateren

10 december 2008

Debateren en buurtwerk, scholen in debateren

tomatenscholing Debat is belangrijk in de politieke arena. Naast debat op alle politieke niveaus, is voor de SP vooral het gesprek met mensen in de buurten van groot belang, ook een soort van debatteren. Hoe kan men als partij anders de boodschap overbrengen en signalen uit de buurt opvangen? Het is goed om je leden dan te scholen in het debat zodat zij bagage meenemen bij hun partijwerk in de buurt.

Vanavond kwam de kerngroep van de SP, de meest actieve leden van de afdeling, bijeen. Twee leden hadden een tiental stellingen waarover een zogenaamd Lagerhuisdebat zou worden gehouden. Daarmee werden dus enkele leden gedwongen om tegenover elkaar te gaan zitten en standpunten in te nemen die bij onze politieke tegenstanders leven. Toegegeven dat sommigen daar wel een dermate genoegen in bleken te scheppen dat je ze bijna zou verdenken bij de verkeerde partij te zitten. Maar gelukkig bleken het eerder goede acteurs dan verdwaalde SP'ers.

De stellingen waarover het debat gevoerd werd gingen van rangeerterrein, koopzondagen, voedselbanken tot de waterschappen en WMO. Ook het zich verdiepen in de standpunten van tegenstanders en snel schakelen om antwoord te geven op de 'aanval' van de tegenstander ging uiteindelijk iedereen steeds beter af. Zo goed zelfs dat er felle woordenwisselingen en stevige onderbouwingen van standpunten over en weer werden geleverd.

debatvechten Tijdens de evaluatie van de avond bleek al snel dat de leden ook wel eens op andere manieren met elkaar in debat willen gaan. Men had duidelijk de smaak te pakken! Ook werden van diverse onderwerpen de partijstandpunten nog eens tegen het licht gehouden. Ook hier om extra bagage te hebben in de discussies over de SP, die men toch regelmatig op straten en in bedrijven voert.
Gelukkig konden na de felle discussies de gemoederen onder het genot van een drankje nog eens tot bedaren komen. Een voor iedereen als uitermate nuttig ervaren avond, waarbij kwam vast te staan dat de mensen zeker nog eens willen sparren met elkaar in welke debatvorm dan ook. Een vurig debat is een goede leerschool en nog leuk ook!


De SP biedt haar leden zowel lokaal als landelijk diverse gratis scholingen aan. Voor (politiek) actieve partijleden zijn de scholingen handige instrumenten om ervaring op te doen en wijzer te worden in het politieke en bestuurlijke 'circus'.

Cursus en Scholingen
Scholingsaanbod en cursuskalender op ledenwebsite SP-net

U bent hier