Bijpraten in Venlo-Noord: goed gedrag belonen
Bijpraten in Venlo-Noord: goed gedrag belonen
In het kader van ‘Buurten in Wijken’ bezochten SP-Tweede Kamerleden Paul Lempens, Paulus Jansen en zijn fractiemedewerker Fetse Visser, vrijdag 11 april de wijk Genooi oftewel Venlo-Noord. Kamerlid Remi Poppe kon er wegens ziekte helaas niet bij zijn. Samen met het Venlose afdelingsbestuur bezochten zij het Wijkoverleg in de Witte Kerk, basisschool Kleur-Rijk, peuterspeelzaal Sam-Sam, Woningstichting Venlo-Blerick, de Sociale Wijkvereniging Weej Same, en het nieuwe jeugdhonk, om vervolgens af te sluiten door de wijk in te trekken en aan huis met bewoners te praten.
De reden van het bezoek is dat naast de zogenaamde ‘Vogelaar Wijken’ er veel meer wijken zijn waar iets mee aan de hand is betreffende achterstallig onderhoud, integratie en de veiligheid op straat. Voor deze extra wijken bleek geen geld gereserveerd. Het was afgedaan als ‘P.M.’ oftewel Pro Memorie, wat zoveel wilt zeggen als “dat zien we later wel”, typerend voor het regeringsbeleid...
Onder de naam “Buurten in Wijken” bezoeken SP-Kamerleden de komende maanden tien “net-niet-zorgwijken” in het land. Deze bezoeken zijn voor zowel de Kamerleden alsook de afdelingen goed om meer inzicht te krijgen in de lokale problemen, oplossingen en voorbeelden.
We starten het bezoek bij het Wijkoverleg Venlo-Noord. Voorzitter Sef Jansen vertelt over de drugsspuiten, autowrakken en andere troep die eerder de wijk vervuilden, en de soms 3 generaties durende werkloosheid in enkele families.
Daarna bezoeken we gezamenlijk basisschool Kleur-Rijk. De school, voorheen Meeuwbeemd genaamd, opende in januari 2008 de deuren van het nieuwe gebouw.
Onder meer de nieuwe meubelen maakten zoveel indruk op de leerlingen, dat een leerling vroeg: “Die stoelen, mogen we daar op zitten?”
We worden rondgeleid door plaatsvervangend directrice Anouk. Zij vertelt over de twee schakelklassen in de ochtend, nodig omdat er veel leerlingen zijn met een taalachterstand. ’s Middags hebben alle leerlingen dan weer gezamenlijk les.
Anouk (op foto rechts) vertelt over de open sfeer op school, de betrokkenheid van de ouders en over de eigen portfolio (soort dagboek) van iedere leerling waar ook de ouders in schrijven.
Een rondje door de school leert ons verder dat het akelige nagelkrassen over het schoolbord tot het verleden behoort met de nieuwe digitale projectie schoolborden.
Om 11.30 uur gaan we verder met een bezoek aan peuterspeelzaal Sam-Sam. Ook deze is gevestigd in het nieuwe schoolgebouw. Daar staan directeur Jan Kessels van de welzijnstichting Wel.kom, en leidster Monique Seelen ons al op te wachten. In Venlo zijn 23 locaties ondergebracht bij Wel.kom.
V.l.n.r: Fetse Visser, Paul Lempens, Monique Seelen, Paulus Jansen, Jan Kessels.
Zij vertellen ons dat ongeveer 40 kinderen, in 2 groepen, 3 dagdelen de speelzaal bezoeken. Vanwege taalachterstanden is begonnen met de voor- en vroegschoolse educatie (VVE).
Een gesprek met de aanwezige peuterleidsters leert ons dat er nog veel moet gebeuren om achterstanden weg te werken en het voor ouders makkelijker te maken om hun kinderen naar de VVE te brengen. Ook zijn de kosten hiervoor nu veel te hoog wat een extra drempel opwerpt voor ouders die het niet breed hebben, de meesten dus. Dat zijn nu juist wel ouders met kinderen die VVE nodig hebben om een goede start te maken op de basisschool en de opgelopen achterstand op speelse wijze weg te werken.
Om 12.00 uur zijn we weer terug in het kantoor van het Wijkoverleg voor de lunch en een diepgravender gesprek met verschillende instanties. Naast wijkvoorzitter Sef Jansen zijn inmiddels ook aanwezig: wijkagent Mart Verstegen, jongerenwerkster Karin Hoeijmakers, woordvoerdster Stadsvernieuwing-Wijkoverleg Jonna Beekhuyzen-Bosman; Els van het Wijkoverleg; en Ank Janssen van de Brede School.
Sef Janssen laat foto’s zien van de projecten in de wijk en geeft uitleg over het project ‘Geld voor geen geweld’. In Venlo-Noord werd voor dik 50.000 euro per jaar vernield. Samen met de basisscholen Kleur-Rijk en De Meulen, politie, stichting Wel.kom en de gemeente Venlo is een project gestart om dit schadebedrag omlaag te krijgen. Het gemeentebestuur heeft toegezegd dat de wijk het verschil naar eigen initiatief mag besteden, waardoor er bij steeds minder vandalisme steeds meer geld aan leuke dingen kan worden besteed. Een prima initiatief en het werkt ook. Kinderen wordt zo op een speelse manier duidelijk gemaakt dat ze zelf de dupe zijn van de kosten door vernielingen.
Paulus Jansen bekijkt de 'Geld voor geen geweld meter'.
Ook is er inmiddels, onder de Witte Kerk, een eigen ruimte voor de jongeren en een legale graffitiplek aangewezen.
Om de betrokkenheid te vergroten zijn de kinderen ook ingezet bij de bouw van het speelpark. In een muur met kluisjes in de Wolweversstraat legt elk jaar een groep van school zijn wensen neer.
Terwijl Kamerlid Paulus Janssen met enkele SP’ers in gesprek gaat met leden van de Woningstichting Venlo-Blerick over volkshuisvesting, visie, strategie en woningenbeleid; gaan Kamerlid Paul Lempens en Fetse Visser met enkele lokale SP’ers een gesprek aan met Jan van Tulder en Jan Langeslag van de Sociale Wijkvereniging Weej Same in het parochiezaaltje in de Nicolaaskerk. Er wordt gesproken over de sloop, de nieuwbouw en over de leefbaarheid in de wijk.
Ook op de Zand Arabiëweg worden veel betaalbare woningen gesloopt. Op de Zoutmetersstraat is een kale plak ontstaan waar men een heel woningblok heeft weggesloopt. Plannen voor nieuwbouw blijven liggen.Ook de voedselbank komt ter sprake. Deze wordt niet erkend door de gemeente. Men zou dan immers toegeven dat er iets niet klopt op sociaal gebied in Venlo! Inmiddels maken 21 gezinnen gebruik van deze dependance, waarvan 15 gezinnen uit Venlo-Noord.
Onlangs is het project ‘Vrouwenhuis’ gestart en ligt er een plan om zo’n 10 mensen te laten samenwerken, elkaar te helpen met bijv. een eigen bedrijfje. Dit door mensen uit te nodigen, mee te laten doen en eigen verantwoordelijkheid te laten nemen. Het motto is immers: “Een droomwijk is een wijk van mensen, een droom van mensen”.
Na een bezoek aan het nieuwe jongerenhonk onder de Witte Kerk was het hoog tijd om de wijkbewoners aan het woord te laten en hen te vragen hoe men denkt over de wijk, haar problemen en wat er beter kan.
Spontaan werden we binnen gevraagd door een bewoonster van de Zoutmeterstraat die op een steenworp afstand van de oprukkende printergigant Océ woont. Zij wil laten zien dat de woningen best nog een poos mee kunnen. Nadrukkelijk vertelt ze, gesteund door een buurvrouw, dat zij dolgraag in het huis wil blijven wonen en tegen sloop is. Haar uitspraak: “Ik wil hier pas dood uitgedragen worden”, zegt genoeg.
Voor ons allen een geslaagde en leerzame dag met nieuwe inzichten, contacten en ideeën. De komende tijd gaan we vaker dit soort bezoeken afleggen in de vele wijken, zonder de Kamerleden, maar wel met een vragenlijst voor de buurt. Als SP willen we graag weten wat er in elke buurt speelt en wat we daar als SP samen met de bewoners aan kunnen verbeteren.
11-04-2008: Buurten in de Buurt in Venlo: Goed gedrag belonen (verslag van de Kamerleden)
10-04-2008: SP-Kamerleden bezoeken Genooi